Studenten Alfa College Groningen onderzoeken oud basisschoolgebouw

Derdejaars studenten bouwkunde aan het Alfa-college in Groningen doen onderzoek naar nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden van de vroegere basisschool de Piramiden in Winsum. Dat meldt gemeente Het Hogeland.

De opdracht begon op 27 februari 2024 en duurt 15 weken. De studenten onderzoeken de toekomstige functies van het leegstaande gebouw uit 1975. De opdracht is bedoeld als studieopdracht en niet om het gebouw echt opnieuw te ontwikkelen.

Arbeidskrachten van de toekomst 

De gemeente stelt het pand graag beschikbaar aan de studenten. Wethouder Stefan van Keijzerwaard vertelt: “Als gemeente vinden wij samenwerking met onderwijs en studenten belangrijk. Deze studenten zijn onze arbeidskrachten van de toekomst en die hebben we als gemeente hard nodig. Ik ben blij dat wij hen kunnen ondersteunen in hun praktijkervaring door hen toegang tot het oude schoolgebouw te verlenen.”

Voorbereiding op examen 

De opdracht is een voorbereiding op het examen in het vierde jaar. De studenten oefenen dingen als opmeten en inmeten. Ook denken zij na wat een nieuwe ontwikkeling betekent voor de wijk waar het gebouw staat. Tot slot kijken zij naar de mogelijkheden om het pand te verduurzamen en circulair te maken. Docent Bert Huitsing van het Alfa-college benaderde de gemeente Het Hogeland met het verzoek om het gebouw beschikbaar te stellen: “Ik vind het super tof dat onze studenten nu op een echte plek kunnen rondlopen. Leerlingen doen veel op het theoretisch vlak. Deze vorm van onderwijs biedt ze ervaring in de praktijk. We zijn erg blij dat de gemeente de Piramiden tijdelijk beschikbaar stelt.”

Door: Nationale Onderwijsgids