Toko Neba uit Ede is in samenwerking met een milieuorganisatie een inzamelingsactie begonnen van oude mobiele telefoons. Met de gemiddelde vergoeding per ingeleverde telefoon van 25 euro gaan Toko Neba en Stichting Anak Asuh de financiering van onderwijs voor kinderen in Indonesie verzorgen. Beide stichtingen hopen hiermee nog eens 100 extra kinderen een kans op een toekomst te geven, zo meldt de Veenendaalse Krant.

Mobiele telefoons worden gemiddeld ongeveer 18 maanden gebruikt voordat ze worden vervangen. De oude telefoons worden vervolgens vaak in keukenlaatjes bewaard met de gedachte ze in noodgevallen weer te gebruiken. Per jaar worden 7 miljoen nieuwe mobiele telefoons verkocht en de hoeveelheid oude exemplaren stijgt bijna net zo snel. Er wordt geschat dat er in de Nederlandse markt ongeveer 40 miljoen mobiele telefoons in kastjes en laatjes liggen.

Via deze actie van Toko Neba worden de afgedankte telefoons verwerkt door gecertificeerde partijen en alleen bruikbare telefoons worden hergebruikt in ontwikkelingslanden. Telefoons met defecten worden gerepareerd of gerecycled. Het centrale inzamelpunt is de winkel van Toko Neba in Ede. Op de Pasar Open Dag op 21 augustus bij Toko Neba, zullen enkele inzamelpunten worden gerealiseerd.

,,U heeft dan meteen een fantastische dag op dit grootse Indonesische evenement'', aldus een organisator. ,,Samen zijn we sterk en samen kunnen we van deze inzamelingsactie een succes maken en zo kansarme kinderen in Indonesië een kans op een betere toekomst geven. Vraag uw kennissen, familie, vrienden, en medescholieren hun oude mobieltjes te doneren of wellicht kunt u een eigen inzamelingsactie opzetten bij uw club, werk of school. Wij zorgen voor een inzamelbox voor uw actie.''