Onderwijs geeft aan dat schoolzwemmen eigenlijk niet haalbaar is

De herintroductie van het schoolzwemmen komt steeds dichterbij, want ook de landelijke politiek gaat zich er verder mee bemoeien. Zien basisscholen dat zelf eigenlijk wel zitten. “Het is niet de taak van de school om kinderen hun zwemdiploma te laten halen.” Dat meldt Omroep West.

De Tweede Kamer nam deze maand een motie aan voor verder onderzoek naar de herinvoering van het schoolzwemmen. De herintroductie van het schoolzwemmen zou de overheid zo’n 129 tot 212 miljoen euro kosten. Het is vooral prettig voor ouders, want het scheelt ze veel tijd en geld als kinderen tijdens schooltijden naar zwemles gaan. Alleen gaat schoolzwemmen wel ten koste van andere lessen op de basisscholen.

Basisvaardigheden 

Basisscholen hebben die tijd wel nodig, aldus Nina Baldini, directeur van bassischool Het Mozaïek uit Alphen aan den Rijn. Schoolzwemmen gaat volgens haar ten koste van andere belangrijke basisvaardigheden, zoals rekenen of taal. De school is volgens Baldini niet verantwoordelijk voor het zwemdiploma van de leerlingen.

Verplicht aantal lesuren 

Daar sluit de directeur van basisschool De Fontein zich bij aan. Scholen staan volgens Hannie van der Wal al onder druk en schoolzwemmen organiseren is niet haalbaar. Dit gaat namelijk ten koste van een verplicht aantal lesuren. Vroeger deden ze nog wel aan schoolzwemmen, en dat kostte zowat de hele middag. Eerst met de bus naar het zwembad, daarna omkleden. “En eigenlijk staat er maar 25 minuten voor een zwemles”, aldus Van der Wal.

Natte Gymlessen 

Jary Göbel, adjunt-directeur van De Thermen2, is juist wel positief over de herinvoering van schoolzwemmen. Sommige basisscholen komen al bij zwembad Aquarijn voor de zogenaamde Natte Gymlessen.

Schoolzwemmen vanuit de buitenschoolse opvang 

Baldini lijkt het een goed idee als schoolzwemmen wordt gegeven vanuit de buitenschoolse opvang. Van der Wal is het daar mee eens. Een docent is er namelijk niet om toezicht te houden in het zwembad, maar juist wel om kinderen de basisvaardigheden bij te brengen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk