Het Klokhuis komt met vier speciale afleveringen en lespakketten over AI

Van telefoons tot game consoles en zelfs stofzuigers; artificiële intelligentie (AI) is steeds meer aanwezig in het dagelijks leven. Toch is er voor kinderen maar weinig informatie over beschikbaar. Hier brengt Het Klokhuis over AI verandering in,  met vier afleveringen gepresenteerd door Tirsa With, een interactieve online tool én een lespakket. Vanaf 7 maart iedere donderdag om 18.40 uur op NPO Zapp (NPO 3), in de klas en online. Dat meldt Het Klokhuis.

Het Klokhuis over AI  bereidt kinderen voor op een toekomst met steeds meer intelligente apparaten. De mogelijkheden en beperkingen van AI worden uitgebreid besproken. De processen die plaatsvinden in de computer worden creatief verbeeld, waardoor je ook gaat snappen hoe er vooroordelen in AI’s terecht komen. Door kinderen met AI te laten spelen, ervaren ze zelf hoe het werkt en wat het doet.

Leren hoe AI werkt 

Presentatrice Tirsa With: “Het was super om in de te gekke wereld van AI te stappen. AI wordt vaak gezien als een soort persoon, maar het blijft een computerprogramma. Het is geen mens, maar wel mensenwerk. Dat laat deze serie goed zien; je leert hoe AI werkt en hoe we hier allemaal samen aan bijdragen.”

Het Klokhuis benadert onderwerpen niet alleen feitelijk, maar ook met een knipoog. Daarom werd er voor deze serie iets bijzonders gedaan. Voor de aflevering over Taal liet de redactie een AI chatbot een compleet nieuw script genereren voor de sketch De Cowboys, onder toeziend oog van Jurrian van Dongen, de schrijver van de sketches. 

Jurrian van Dongen: “Ik dacht: als de computer een sketch kan schrijven, hou ik ermee op. ChatGPT kwam een heel eind. Maar toen we vroegen om het grappiger te maken, kregen we een versie waarin alle cowboys ineens een rode clownsneus op hadden. Abstract denken en humor vindt de chatbot dus nog moeilijk. Ik was opgelucht. Maar niemand kan voorspellen waar we over een paar jaar zijn.”

Lesmateriaal over AI

Er is nog niet veel lesmateriaal over AI, terwijl digitale geletterdheid een bouwsteen in het nieuwe curriculum van het Nederlandse basisonderwijs is. Om dit gat te vullen ontwikkelde Het Klokhuis een lespakket bij deze serie. Ook is er een interactieve online tool: de Klokhuis AI Studio. Hierin leren kinderen hoe AI werkt en kunnen ze spelen met een aantal AI’s. Het lespakket en de AI Studio werden ontwikkeld in samenspraak met leerkrachten van diverse groepen 6, 7 en 8 van het basisonderwijs.

Het Klokhuis over AI is vanaf donderdag 7 maart om 18.40 uur wekelijks te zien bij de NTR op NPO Zapp (NPO 3). De Klokhuis AI Studio en de lespakketten staan vanaf 4 maart op de website van Het Klokhuis.

Door: Nationale Onderwijsgids 
Beeld: Marije Kuiper in samenwerking met MidJourney