Educatief tijdschrift Okki viert haar zeventigste verjaardag

Okki, een van de oudste educatieve tijdschriftmerken van Nederland, viert haar 70-jarige bestaan. In schooljaar 1953-1954 viel het eerste nummer op de deurmat en sindsdien heeft Okki zich ontpopt tot een geliefd merk waarmee ontelbaar veel kinderen opgroeien en spelenderwijs de wereld ontdekken. Dat meldt Blink.

Okki, oorspronkelijk een afkorting voor 'Onze Kleine Katholieke Illustratie', begon meer dan een eeuw geleden als een educatieve kinderbijlage van de Katholieke Illustratie. In de jaren 50 werd Okki een onafhankelijk tijdschrift voor alle kinderen tussen de 6-8 jaar. Sinds 2009 wordt het tijdschrift uitgegeven door de educatieve uitgeverij Blink in Den Bosch. Maandelijks bereikt Okki ruim 65.000 kinderen.

Spelend leren lezen, schrijven en rekenen 

Okki heeft zich door de jaren heen flink ontwikkeld, maar de basis is altijd overeind gebleven. “Okki staat voor spelend leren lezen, schrijven en rekenen", legt hoofdredacteur Renske Lamers uit. "Deze doelgroep is van nature enorm leergierig en nieuwsgierig. Bij Okki stimuleren we dat en brengen we hun fantasie tot leven met puzzels, grappige weetjes, moppen, knutsels, komische fantasiebeesten en leesverhalen van Dolfje Weerwolfje en Foeksia de Miniheks, geschreven door Paul van Loon."

Content 

Lamers begrijpt waarom Okki, zelfs na drie generaties, nog steeds tienduizenden lezers aanspreekt. "Alle content in Okki wordt gemaakt met kinderen, ouders en leerkrachten en sluit naadloos aan op de belevingswereld van kinderen in groep 3 en 4. We zijn met onze lezers meegegroeid, begrijpen hun wereld en elke maand laten we hen de magie van (leren) lezen ervaren.”

Leesmotivatie 

De laatste jaren groeit de zorg over het dalende leesplezier van Nederlandse kinderen. Onderzoek wijst uit dat de leesmotivatie bijna nergens zo laag is als in ons land. Okki speelt in op de kracht van nieuwsgierigheid als motivatie om te (blijven) lezen. Dit maakt dat het merk nog jarenlang relevant blijft, aldus de makers. “Leren lezen is een hartstikke grote en belangrijke mijlpaal in het leven van kinderen. Ineens kun je helemaal zelf de wereld gaan ontdekken. Hoe gaaf is dat!”, zegt Lamers.

Ter ere van het jubileum organiseert Okki een landelijke knutselwedstrijd. Kinderen wordt gevraagd een verjaardagslinger vol Okki-feestbeesten te maken en deze thuis voor het raam op te hangen en te fotograferen. Deelnemers maken kans op een weekend weg voor het hele gezin naar Europa-Park in Duitsland of één van de zeventig Dolfje Weerwolfje-leesboeken. Deelname is mogelijk via deze link, waar ook de wedstrijdvoorwaarden en deadline te vinden zijn.