Op deze basisschool doen (veel) leerlingen vrijwillig mee aan de leesclub

Elke dinsdagmiddag komen leerlingen van basisschool Harlekijn in Blerick samen om iets te doen dat in de smaak valt van de kinderen: het leesclubje. Veel leerlingen uit groep acht doen mee met een leesclubje. En dat doen zij vrijwillig, meldt Omroep Venlo.

Het idee voor de leesclubjes kwam van docent Sanne Teeuwen. Zij stelt dat er winst valt te halen uit deze leesclubs. Zo verbetert het volgens haar de leesvaardigheid, wat op zijn beurt weer goed is voor de leesmotivatie van leerlingen. Daarom maakte ze zich hard om het idee door te voeren.

Vrijwillig

Momenteel doen veertien van de twintig van haar leerlingen vrijwillig mee aan de leesclub. Hun voornaamste reden is om beter te leren lezen. Maar het is natuurlijk ook erg gezellig: “Ik vind het echt heel leuk om met mijn vriendinnen in gesprek te gaan over een boek”, zegt een van de leerlingen.

PISA-onderzoek

In december werd een internationaal onderzoek over de leesvaardigheid van 15-jarigen gepubliceerd. Daaruit kwam naar voren dat het slecht gesteld is met het leesplezier van Nederlandse jongeren, wat leidt tot zorgen. Dat is al jarenlang aan het dalen. Het heeft ook betrekking op de leesvaardigheid van jongeren: die daalt ook. Vergeleken met andere Europese landen staat Nederland laag op de lijst.

Door: Nationale Onderwijsgids / Ilias van Bruggen