Robert ten Brink doet mee aan Nationale Voorleesontbijt om ontlezing tegen te gaan

Robert ten Brink, Meral Polat en Gerda Havertong zijn drie van de BN'ers die dit jaar meedoen aan het Nationale Voorleesontbijt. Zij maken deel uit van een grote groep bekendheden die op woensdag 24 januari op scholen gaan voorlezen om onder de aandacht te brengen hoe belangrijk het is als kinderen ook thuis worden gestimuleerd om meer te lezen.

Andere namen zijn cabaretier Rayen Panday, presentator Sofie van den Enk en oud-actrice Maryam Hassouni. Ook burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem, burgemeester Jeroen Dijsselbloem van Eindhoven en prinses Laurentien gaan voorlezen, meldt boekenkoepel CPNB.

Woordenschat ontwikkelen 

Kinderen die veel worden voorgelezen, ontwikkelen sneller een woordenschat, kunnen beter spellen en leren sneller teksten te begrijpen. De Stichting Lezen en Schrijven maakte recent bekend dat het tempo waarin de vaardigheden van kinderen op dit gebied achteruitgaan "heftiger dan verwacht is". Tieners in Nederland lezen slechter dan leeftijdgenoten in veel andere landen.

Basisniveau lezen 

Meer dan een op de drie Nederlandse kinderen haalt het basisniveau voor lezen niet. Dit betekent dat ze niet in staat zijn om een tekst te begrijpen en verbanden te leggen tussen informatie uit de tekst en dingen die ze al wisten. In 2012 had een op de zeven kinderen daar moeite mee.

Door: ANP