Vernielingen en vuurwerkbommetjes op schoolplein in Bovenkarspel

In de omgeving van de Gideonschool en ’t Palet in Bovenkarspel is het al lange tijd erg onrustig. Ouders slaan nu alarm, want het is niet normaal dat een leerling van een jaar of negen achterna wordt gezeten met een mes. Kinderen durven nu niet eens meer buiten te spelen. Dat meldt NH Nieuws. 

Het gaat vooral in de avonden en in het weekend mis op het schoolplein van de Gideonschool. De schooltoestellen worden vernield en de rubberen tegels in brand gestoken. Kinderen worden door een groep jongeren geïntimideerd en vervolgens bedreigd. Directeur Marieke Broens is bang dat de volgende keer de school in de fik vliegt.

Veiligheid van de kinderen 

Ouders Mariska Ott en Linda Sier maken zich zorgen over de veiligheid van hun kinderen. Afgelopen dinsdag werd de zoon van Linda nog achternagezeten door een leerling van een andere school. Met een stanleymes in zijn hand, want die had de leerling zomaar ergens gevonden. En afgelopen weekend vonden Mariska en haar zoon zijn verschroeide fiets terug op het schoolplein. De fiets was weggehaald uit het fietsenrek en op het schoolplein in brand gestoken.

Vernielingen en vuurwerkbommetjes 

De sfeer is al sinds de zomer niet prettig in de omgeving van beide scholen. Vernielingen, vuurwerkbommetjes en deodorantbussen die in de fik worden gestoken. Allemaal vervelende incidenten die volgens Broens ook nog eens totaal onnodig zijn. En 24 uur per dag surveilleren voor een school is ook niet te doen. “We hebben bij de gemeente aangegeven dat de bosjes rondom de school veel lager moeten, want dan is er meer zicht op het schoolplein. Zo heb je meer sociale controle.” De school is ook aan het kijken naar camera’s die ze kunnen ophangen.

Mariska en Linda hopen dat de overlast op het schoolplein snel stopt, want veel ouders maken zich zorgen over de veiligheid van hun kinderen. “Kinderen moeten niet bang zijn om hier buiten te spelen.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk