Gratis reizen met tram en bus voor kinderen in de provincie Utrecht

Kinderen tot 12 jaar kunnen heel 2024 gratis met de bus en tram in de provincie Utrecht. Vervoerders QBuzz en Syntus Utrecht hebben hiertoe besloten en gaan zelfs nog een stapje verder: tot nu toe mochten kinderen alleen in de schoolvakanties gratis reizen, volgend jaar kan het iedere dag. Dat meldt de provincie Utrecht.

Om het kinderen en hun ouders zo makkelijk mogelijk te maken, hebben kinderen geen apart vervoerbewijs nodig. Daarmee worden meereizende kinderen niet automatisch geregistreerd (via het inchecken) en zullen we dus niet weten hoeveel kinderen er gebruik van maken. Gezien de voordelen nemen we dit voor lief. Voorwaarde is wel dat een (betalende) volwassene meereist. Gedeputeerde André van Schie is blij dat de vervoerders verder gaan met de proef: “We willen meer mensen in ons OV verwelkomen. Reizen met het OV is goed voor een gezonde leefomgeving. Jong geleerd is oud gedaan: kinderen die onze bussen en trams leren kennen, kiezen later ook vaker voor het OV.”

Kosten prijskaartje niet omhoog 

Er is ook ander goed nieuws: het prijskaartje voor de bus en tram in de provincie Utrecht gaat in 2024, ondank de inflatie, niet omhoog. Eigenlijk zouden de kaartjes in 2024 zo’n kleine 12 procent duurder worden. Staatssecretaris Heijnen stelt geld beschikbaar waardoor de kostenstijging naar 0 kan worden teruggebracht, dankzij de Tweede Kamer motie van Mirjam Bikker (Christen Unie).

Buurtbus 

Op de buurtbus kunnen reizigers vanaf volgend jaar met hun ov-chipkaart betalen, net als in al ons andere ov.

Door: Nationale Onderwijsgids