Hoogste aantal kinderen met een longontsteking in drie jaar tijd

Onderzoeksinstituut Nivel signaleert al sinds de zomer een flinke stijging van het aantal longontstekingen onder kinderen tussen de 5 en 14 jaar. Per 100.000 inwoners hadden afgelopen week ongeveer tachtig kinderen binnen die leeftijdsgroep een longontsteking. In de winter van 2022 was er ook een toename in het aantal longontstekingen te zien. Op het hoogtepunt hadden toen iets minder dan zestig kinderen per 100.000 inwoners een longontsteking. Dat meldt Skipr. 

Nivel heeft er geen verklaring voor waarom het aantal longontstekingen bij kinderen toeneemt. Wel zag Nivel dat in de afgelopen weken ook een stijging te zien was bij kinderen van 0 tot en met vier jaar en ook bij jongeren van 15 tot en met 24 jaar. Maar de afgelopen week is er onder deze leeftijdsgroepen geen stijging te zien.

Kinkhoest 

Ook het aantal kinderen dat bij de dokter kwam met kinkhoest was hoger dan twee jaar geleden. Het Nivel zegt dat dit nog gaat om kleine aantallen. Het zijn ongeveer vijf kinderen tussen de 0 en 14 jaar per 100.000 inwoners.

Door: Nationale Onderwijsgids /Femke van Arendonk