Actie 'Write for Rights op School' start in Museum of Humanity in Zaandam

Op 17 november trapt Amnesty International haar jaarlijkse actie Write for Rights op School af in het Museum of Humanity in Zaandam. Dit gebeurt samen met 30 kinderen van basisschool Vonk uit Alkmaar. Jaarlijks komen meer dan 50.000 leerlingen en studenten in Nederland in actie voor mensenrechten. De week van de Internationale Rechten van het Kind biedt een mooi moment om aandacht te vragen voor mensen van wie de rechten worden geschonden. Dat meldt Amnesty International.

Op 17 november staat de zaak van Maung Sawyeddollah centraal, een jonge Rohingya-man  die met zijn familie Myanmar moest ontvluchten en nu in een vluchtelingenkamp in Bangladesh woont.

Mensenrechtenschendingen 

Tijdens Write for Rights op School schrijven scholen brieven schrijven voor mensen van wie de mensenrechten op grove wijze worden geschonden. Op deze manier worden slachtoffers van mensenrechtenschendingen gesteund en worden hun verhalen onder de aandacht van de autoriteiten gebracht. Zo schreven leerlingen eerder voor Bernardo uit Guatemala. Na de internationale acties voor hem, werd hij vrijgelaten uit de gevangenis. Dit jaar kunnen leerlingen in actie komen voor deze mensen.

Rohingya 

In het Museum of Humanity in Zaandam wordt met portretten aandacht gevraagd voor verhalen van mensen die zich niet gezien voelen. Ruben Timman, oprichter van het museum, reisde naar Bangladesh af om een fotorapportage van de Rohingya-vluchtelingen te maken en hen op deze manier een gezicht te geven. In het museum zijn foto’s en video's te zien, die de verhalen van de Rohingya belichten.  

Door: Nationale Onderwijsgids