Basisonderwijs geeft extra aandacht aan tekort pleegouders

Ruim 600 kinderen in Nederland wachten nog op een tweede thuis omdat er een tekort is aan pleegouders. De thuissituatie van die kinderen is niet veilig of stabiel genoeg om er te blijven. De afgelopen jaren is het aantal nieuwe pleegouders alleen maar afgenomen. Tijdens de Week van de Pleegzorg wordt er extra aandacht gevraagd voor dit tekort. Dat meldt RN7. 

De belangrijkste boodschap is dat pleegkinderen ook gewoon kinderen zijn, met dezelfde behoeften en dromen als kinderen die bij hun eigen ouders kunnen wonen. De grootste uitdaging bij het vinden van een pleeggezin is, volgens adviseur pleegzorg Mieke Deenen, dat er niet genoeg mensen zijn die zich aanmelden voor pleegzorg. Er zijn namelijk drie mogelijke pleeggezinnen nodig om uit te kiezen voordat er de juiste match gemaakt kan worden.

Kindgericht werven en deeltijdpleegzorg 

Er wordt nu wel steeds meer gebruik gemaakt van kindgericht werven. Dat houdt in dat er in de eigen omgeving van het kind een gezin wordt gezocht. Het kind kan dan gewoon in de eigen omgeving blijven en ook naar dezelfde school blijven gaan. Daarnaast is ook deeltijdpleegzorg nog een optie. Kinderen kunnen dan gewoon in hun eigen huis blijven wonen. Het kind gaat dan bijvoorbeeld alleen in het weekend, tijdens vakanties of op bepaalde vaste dagen per maand naar de pleegouders.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk