Joodse school Cheider opnieuw gesloten vanwege onveiligheid

De Joodse basis- en middelbare school Cheider in Amsterdam-Zuid, heeft maandag opnieuw haar deuren moeten sluiten. De school kan de veiligheid van de leerlingen niet garanderen. De leerlingen krijgen vanaf dinsdag online les vanuit huis. Dat meldt Het Parool. 

Het schoolbestuur heeft, na een crisisoverleg afgelopen weekend, opnieuw besloten om te sluiten. Antisemitische incidenten in Amsterdam nemen toe. Joden worden uitgescholden op staat en ook zijn er al fysieke bedreigingen geweest. “Onze leerlingen moeten veilig naar school kunnen”, aldus Herman Loonstein, voorzitter van het Cheiderbestuur.

Geen extra beveiliging 

Deze maand sloten er al drie Joodse scholen uit voorzorg. Ze hadden namelijk geen extra beveiliging gekregen. Nadat de gemeente Amsterdam dit toezegde, gingen de drie scholen weer open. Wat er nu precies in de veiligheid is veranderd kan Loonstein niet zeggen, maar de veiligheid is op het moment onvoldoende.

Spoedoverleg 

De school vroeg om een spoedoverleg met de burgemeester, politie en marechaussee. Dat hebben ze tot op heden nog niet gehad en daarom is besloten de school te sluiten.

De andere Joodse scholen in Amsterdam, Maimonides en Rosj Pina, blijven wel gewoon open. “Deze scholen vinden de beveiliging wel voldoende”, aldus Chanan Hertzberger, voorzitter van het Centraal Joods Overleg.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk