'Antisemitisme neemt toe, onrust in jaren niet zo groot geweest'

Joodse kinderen die van school moeten wisselen omdat ze gepest worden. Bedreigingen aan het adres van Joodse instellingen. Nationaal coördinator antisemitismebestrijding Eddo Verdoner ziet antisemitisme toenemen door het conflict tussen Israël en Hamas. Dat meldt NPO Radio 1. 

En niet alleen volwassenen hebben te maken met antisemitisme, ook kinderen hebben er last van. “Kinderen ervaren de klas en school als hun wereld. Dit kleurt dus niet alleen hun ervaring daar, maar ook op de rest van de wereld”, aldus Verdoner. Hij roept als nationaal coördinator antisemitismebestrijding scholen op om meteen in te gerijpen als er gepest wordt en niet af te wachten. En niet alleen bij antisemitisme. “Als een moslimkind door moslimhaat iets vergelijkbaars overkomt, moet je uiteraard ook gelijk ingrijpen.”

Meer alertheid 

Sociale media speelt een grote rol bij het aantal incidenten van antisemitisme. Beelden van de oorlog worden nog sneller de samenleving in geslingerd. Maar, er is volgens Verdoner wel meer alertheid dan voorheen. Daarmee geeft hij als voorbeeld de spreekkoren in de voetbalstadions. De uitspraak ‘Hamas Hamas Joden aan het gas’ was daar heel normaal. “Als je dat niet aanpakt wordt het alsmaar erger, en dan gaat het van stadions naar de klas.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk