Eerste Bibliotheek op school geopend op basisschool in Andijk

Met de Kinderboekenweek in zicht opende wethouder Gringhuis de eerste ‘de Bibliotheek op school’ in de gemeente Medemblik, op de Kuyperschool in Andijk. Dat meldt de gemeente Medemblik.

In deze samenwerking gaan de school, de Bibliotheek en de gemeente samen met ouders rond de kinderen staan om ervoor te zorgen dat zij goed, begrijpend en met plezier leren lezen. Om te laten zien hoe belangrijk die samenwerking is, stapte leerling Jason tijdens de feestelijke opening in een hoepel tussen een ouder, de Bibliotheek, de gemeente en de school. Als een van hen de hoepel loslaat, gaat de balans rond Jason direct verloren.

Leesplezier en tekstbegrip 

Nederland scoort wereldwijd laag, zo niet het laagst van alle deelnemende landen, in onderzoeken naar leesplezier en tekstbegrip. Ymke Ververs is coördinator voor de Bibliotheek op school bij de Stichting Westfriese Bibliotheken: "Naast een goede collectie jeugdboeken op school, zorgen we er samen voor dat leesonderwijs een stevige plek krijgt in het beleid van zowel de school als de gemeente. We betrekken ouders die graag willen dat hun kind goed leert lezen. We laten zien hoe je samen boeken uit kunt zoeken die passen bij jouw kind en hoe je kunt praten over wat je gelezen hebt. Dat helpt om de woordenschat te ontwikkelen en beter te begrijpen wat er in de tekst staat. We zien vaak dat er een ander soort contact ontstaat tussen ouders en kinderen door de mooie gesprekken die het op kan leveren." 

Lezen voor je plezier 

Wethouder Gringhuis opende de Bibliotheek op school en gaf de kinderen als boodschap mee om er vooral van te genieten dat je als kind vooral kunt lezen voor je plezier. Als volwassene krijg je met zoveel lange en saaie teksten te maken, dat je nog wel eens vergeet dat lezen ontspanning kan geven als je een mooi boek pakt. Je hebt er ook profijt van: dankzij alle leeskilometer die je op jonge leeftijd maakt, lukt het later om die moeilijke teksten te lezen.

Directeur Brink van De Kuyperschool verheugt zich op de nauwe samenwerking: "Het concept van de Bibliotheek op school gaat veel verder dan het aanbieden van een kast vol kinderboeken. Lezen en erover praten is van wezenlijk belang voor de algemene ontwikkeling van het kind."

Start van de Kinderboekenweek 

De opening op de Kuyperschool valt samen met de start van de Kinderboekenweek. Daarmee pakken ze meteen uit met leesplezier rond het thema Bij mij thuis. Kijk voor tips en activiteiten voor thuis op www.westfriesebibliotheken.nl/kbw.

Door: Nationale Onderwijsgids