Kinderen moeten blijven sporten, ook als de kosten stijgen

Ouders vragen voor het tweede jaar op rij meer vergoedingen voor zaken als schoolspullen, sport en zwemles. Meer gezinnen hebben geldzorgen en kloppen aan bij fondsen die steun kunnen bieden. Kinderen moeten echter toegang blijven houden tot sport- en beweegactiviteiten. Dit is namelijk erg belangrijk voor hun ontwikkeling, zowel fysiek, mentaal als sociaal. Dat meldt Medicalfacts. 

Uit onderzoek is gebleken dat het voor kinderen van belangrijk is om te blijven sporten en te bewegen. Sport en bewegen op jonge leeftijd is een belangrijke voorspeller voor de sport- en beweegdeelname als de kinderen ouder worden. Als kinderen op jonge leeftijd niet sporten, is dat de kans groot dat ze op latere leeftijd ook niet of minder sporten en bewegen dan hun leeftijdsgenoten die wel al van jongs af aan sporten. 

Sociale participatie 

Ook is de sociale participatie voor kinderen heel erg belangrijk. Sport en bewegen brengt de kinderen veel meer dan alleen gezondheidsvoordelen, Ze krijgen meer zelfvertrouwen, ze hebben afleiding van wat er thuis allemaal speelt, ze leren sociale vaardigheden aan en maken nieuwe vrienden. Bij kinderen uit gezinnen met geldzorgen is het vergroten van het sociale netwerk erg belangrijk. Die kinderen geven vaak aan dat ze het prettig vinden om een rolmodel te hebben buiten het gezin. Dat kan bijvoorbeeld een buurtsportcoach of een sporttrainer zijn. 

Door: Nationale Onderwijsgids /Femke van Arendonk