Open Universiteit onderzoekt impact van activiteitenprogramma Roda JC

Voetbalclub Roda JC organiseert komend seizoen een reeks activiteiten op scholen en in de wijken om de jeugd in Parkstad te stimuleren meer te bewegen en gezond te leven. Dit najaar gaat de Open Universiteit in een pilotonderzoek de impact van één van die programma’s onderzoeken. Dat meldt de Open Universiteit. 

Roda JC heeft voor het seizoen 2023-2024 Gezond in Mijn Streek als nieuwe shirtsponsor aangetrokken. Dat sluit uitstekend aan bij de missie van de club die langjarig van waarde wil zijn voor de regio onder andere door bewegen en gezond leven te stimuleren. Een missie die mede is ingegeven door het feit dat Parkstad een van de meest ongezonde regio’s is van Nederland. De missie vertaalt zich voor de jeugd in een reeks van activiteitenprogramma’s op scholen en in wijken.

Twaalf sessies 

Een van die programma’s speelt zich af op basisscholen in Parkstad. Roda JC biedt vanaf september 2023 aan om op school een reeks van twaalf sessies te verzorgen. In die sessies gaan de kinderen (4 tot 12 jaar) in groepjes aan de slag samen met voetballers en trainers. Deze opzet is gebaseerd op een programma ontwikkeld door de Eredivisie CV (ECV) voor kinderen van 4 tot 12 jaar in achterstandswijken. Doel is dat de kinderen meer gaan bewegen (vijf uur per week) en leren over een gezonde leefstijl (voeding, zelfvertrouwen, slaap).

Effectiviteit meten van het programma 

De Open Universiteit gaat de effectiviteit van dit programma meten, en dan met name bij 10- tot 12-jarigen op basisscholen in de armere wijken in Parkstad (Heerlen-Noord, Kerkrade). Leidt het programma inderdaad tot meer fysieke activiteit, tot meer kennis over een gezonde levensstijl en tot een beter mentaal welzijn? Met behulp van een bewegingsmeter wordt niet alleen de verandering in fysieke activiteit onderzocht, maar ook of er verbetering is in het slaapgedrag van de kinderen (bedtijd, het aantal uren dat ze doorbrengen in bed). De onderzoekers doen een meting vóór en na het door Roda JC georganiseerde programma op school. In totaal loopt de gegevensverzameling over 12 weken in najaar en winter van 2023-2024.

Door: Nationale Onderwijsgids