Kinderen van de Zomerschool Haarlem brachten bezoek aan het stadhuis

“Hoe oud is het stadhuis? En de burgemeester? En hoe duur waren uw schoenen?” Bijna 100 kinderen van de Zomerschool Haarlem kwamen donderdagochtend op bezoek in het stadhuis. Ze mochten al hun vragen stellen aan wethouder Bas van Leeuwen en kregen een rondleiding achter de schermen. Dat meldt de gemeente Haarlem. 

De Zomerschool is een bijzondere school die in de eerste 2 weken van de zomervakantie open is. Speciaal voor kinderen die extra oefening kunnen gebruiken in taal. In de ochtend krijgen ze les in het Stedelijk Gymnasium om hun woordenschat te vergroten en te oefenen met begrijpend lezen. En in de middag gaan ze de stad in om Haarlem te ontdekken. 

Zomerkampgevoel 

“We noemen het een school, maar de kinderen hebben eigenlijk een soort zomerkampgevoel”, vertelt projectleider Natasja Terheijden. “Een mooie mix tussen plezier beleven en toch ook serieus dingen leren. En daarbij gaat het zeker niet alleen om taal. Het werken aan zelfvertrouwen, sociale vaardigheden en weerbaarheid zijn zeker net zo belangrijk.”

De kinderen zijn tussen de 8 en 13 jaar. Er zijn kinderen die van het reguliere onderwijs komen en kinderen van de Internationale Taal Klas. “Dit is mijn eerste keer Zomerschool. Ik vond het best spannend maar ook leuk”, vertelt Norah (9 jaar). “Ik dacht eerst dat het hetzelfde was als een normale school. Maar we doen veel leukere dingen hier! Dinsdag zijn we in de Stadsschouwburg geweest en mochten we ook in de kleedkamers kijken. En zelf toneel spelen op het podium.”

De kinderen doen ook aan sport en ze hebben al een drumworkshop gedaan. “En we gaan ook nog met een boot varen”, vertelt Viktoria (12 jaar). “Ik doe al voor de 3e keer mee aan de Zomerschool. We doen heel veel leuke dingen. En we maken zelf een krant over alles wat we doen.”

Speciale krant 

Voor die krant hebben de kinderen een hoop vragen voorbereid voor de wethouder. Over wat zijn favoriete sport is, wat hij graag drinkt in de zomer en of hij kinderen heeft? Maar ook hoe lang Haarlem eigenlijk al bestaat, hoe de stad ontstaan is, en of hij het leuk vindt om wethouder te zijn. 

'Wat wil je later worden?' 

De wethouder heeft ook een vraag terug: wat willen de kinderen eigenlijk worden later? De meeste jongens roepen meteen ‘voetballer!’. Maar er zijn ook kinderen bij die juf, kunstenaar, dokter of tandarts willen worden. Het doel van de Zomerschool is om te zorgen dat de kinderen daarbij niet tegengehouden worden door moeite met taal. 

Want een gebrek aan woordenschat kan ervoor zorgen dat kinderen op een lager niveau in het voortgezet onderwijs terechtkomen dan ze op basis van intelligentie aan zouden kunnen. En als Nederlands thuis bijvoorbeeld niet de moedertaal is, is het lastig om in de vakantie zelf door te oefenen. “De Zomerschool is dus een belangrijk steuntje in de rug”, zegt wethouder Bas van Leeuwen. “Er zit gigantisch veel talent in deze groepen. De Zomerschool zorgt ervoor dat ze die talenten en kansen kunnen ontplooien.”

Door: Nationale Onderwijsgids