Normal_volodymyr-hryshchenko-nddkwsrkufy-unsplash

De gemeenteraad heeft ingestemd met een extra investering van 9,8 miljoen euro voor Amsterdamse Familiescholen. Hierdoor kan het aantal Familiescholen worden uitgebreid van tien naar vijfentwintig. Een Familieschool richt zich op het versterken van de ontwikkelkansen van kinderen. Het is een plek waar kinderen en hun ouders zich veilig en vertrouwd voelen, waardoor het snel duidelijk is wat kinderen of hun ouders nodig hebben voor betere ontwikkelkansen. Dit meldt de gemeente Amsterdam. 

Wethouder Marjolein Moorman (Onderwijs, Armoede, Jeugdzorg): ”Bij een Familieschool is er naast goed onderwijs ook aandacht om te kijken wat er nodig is om de omgeving van een kind te verbeteren. Dat kan bijvoorbeeld zijn door ouders te helpen bij schulden of soms hebben gezinnen zo weinig geld dat kinderen geen bed of bureau hebben. Dit zijn allemaal zaken waarbij de medewerkers van een Familieschool kunnen helpen en ervoor kunnen zorgen dat de thuissituatie verbeterd, waardoor een leerling zich beter voelt en zich meer op school kan concentreren.”

Positief effect

De vorige coalitieperiode is het college gestart met tien Amsterdamse Familiescholen: acht basisscholen en twee scholen voor voortgezet onderwijs die de leefomgeving van het kind versterken. Deze scholen spelen een belangrijke rol bij het signaleren van hulpvragen van kinderen of hun ouders, en werken samen met andere hulpverleners. De Amsterdamse Familieschool aanpak wordt geëvalueerd door een samenwerking van de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam. De onderzoekers hebben tussentijds aangegeven dat de Amsterdamse Familieschool een positief effect heeft op leerlingen en dat op deze scholen het schoolteam, hulpverleners en de ouders meer begrip voor elkaar hebben en een betere band met elkaar opbouwen. De eindrapportage van dit onderzoek wordt eind 2023 gepresenteerd.

Door: Nationale Onderwijsgids