'Nog steeds veel kinderen met honger in de klas, zelfs na de voedselsteun'

Veel kinderen zitten, ondanks de voedselsteunmaatregelen van het kabinet, nog steeds met honger in de klas. Dat zei Nicole van Batenburg van Het Rode Kruis in het NOS Radio 1 Journaal. Dat meldt de NOS. 

Als er tenminste 30 procent van de scholieren uit een gezin komt met een laag inkomen mag de school voedselhulp aanvragen. Scholen die net onder die 30 procent zitten vallen buiten de boot. Het Rode Kruis krijgt berichten van scholen die 28 of 29 procent halen en daar komen dan uiteindelijk alsnog kinderen met een lege maag op school.

Armoede 

Eén op de dertien kinderen en jongeren groeit, naar schatting, op in armoede. Volgens het Nederlands Jeugdinstituut waren dat in 2021 zo’n 209.000 minderjarigen. Dat komt neer op twee leerlingen per klas. Men gaat er vanuit dat dit aantal nog gaat stijgen gezien de opgelopen energie- en voedselprijzen.

Boodschappenkaart 

Tot nu toe hebben zo’n 3000 leerlingen een boodschappenkaart ontvangen. Volgens Het Rode Kruis durven sommige ouders niet bij de school aan te geven dat ze zo’n boodschappenkaart nodig hebben. Want dan moeten ze de school laten weten dat het financieel niet zo goed gaat. Van Batenburg is erg blij dat het programma Schoolmaaltijden veel kinderen helpt, maar vindt het zorgelijk dat er nog steeds veel kinderen met een lege maag naar school gaan omdat niemand durft te vertellen wat er in een gezin speelt. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk