Ouders in Rotterdam vallen buiten de boot bij aanmelden kind op basisschool

Een kind mag pas volgens de wet voor een basisschool worden aangemeld als het drie jaar oud is. Toch blijkt uit onderzoek van de gemeente Rotterdam dat meerdere scholen in de stad kinderen eerder toelaten en dat ze werken met vooraanmeldingen. Kinderen van ouders die niet hebben gestudeerd of uit migrantengezinnen komen daardoor niet op de school terecht die ze wel hadden uitgekozen. Dat meldt RTV Rijnmond. 

Bijna geen enkele schoolwebsite van de scholen in Rotterdam is transparant over de aanmeldingsprocedure. 132 van de 167 scholen geven geen of onvolledige informatie. Soms hanteren ze geen toelatingscriteria en soms blijkt heeft de school een wachtlijstsysteem, maar daar wordt dan niet helder over gecommuniceerd. 

Vooraanmelding 

Het gevolg kan zijn dat die school die in de buurt zit of waar jij de kind wilt aanmelden, geen plek meer heeft. Dan komen ouders erachter dat ze hun kind eigenlijk al voordat het drie werd hadden moeten inschrijven. Of op de vooraanmeldingenlijst hadden moeten zetten. Terwijl dat wettelijk niet is toegestaan. De gemeente Rotterdam treedt niet op tegen scholen die de wet overtreden. Je moet als ouder genoegen nemen met een school die minder goed is, niet in de buurt zit of om welke reden dan ook niet aan je wensen voldoet. 

Garantie op inschrijving 

Van de 19 onderzochte scholen zijn er zes die tegen de wet ingaan. Zij laten kinderen jonger dan drie jaar inschrijven of ze geven voor de derde verjaardag van het kind al een garantie op inschrijving. Een directeur van een school in IJsselmonde verklaart anoniem dat hij wel weet dat je het kind pas officieel mag laten inschrijven als het drie jaar is, maar dat hij liever niet al te ingewikkeld hierover doet. Hij heeft aan dat ouders niet in de gaten hebben dat er meer aanvragen dan plekken zijn. 

Op een school in Hillersberg nemen de ouders zelf alvast contact op met de school als hun kind anderhalf is. Als het kind dan twee jaar is worden de ouders uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek met de directie en daarna krijgen ze een inschrijfformulier. Formeel gezien worden de kinderen dan pas ingeschreven als ze vier zijn, maar ouders die wel wachten totdat hun kind drie is geworden, vallen buiten de boot. De inschrijfformulieren zijn dan vaak al op.

Onderzoek 

Het onderzoek wordt binnenkort gepresenteerd in de gemeenteraad van Rotterdam.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk