Carnaval valt samen met Cito-toets en daar zijn verenigingen niet blij mee

Zeventien carnavalsverenigingen uit Limburg zijn niet te spreken over de timing van de nieuwe voortgangstoetsen in het basisonderwijs. De doorstroomtoets, die vanaf volgend jaar in plaats van de eindtoets (voorheen Cito-toets) wordt afgenomen, staat gepland in de eerste weken van februari. Dat meldt de NOS. 

De toetsweek valt samen met de start van vastelaovend en de carnavalsvakantie. Zo noemen Limburgse leerlingen de voorjaarsvakantie. Die week voor carnaval is traditiegetrouw gevuld met allerlei activiteiten binnen en buiten de school. 

Evenementenplanning aanpassen 

In een reactie op de vragen van de verenigingen zegt het ministerie dat de scholen de evenementenplanning maar moeten aanpassen. “De afnameperiode van de doorstroomtoets is wettelijk vastgelegd en daarop kunnen er geen uitzonderingen worden gemaakt.”

Toetsperiode verruimen 

D66-Tweede Kamerlid Paul van Meenen heeft de minister gevraagd of hij wel weet dat de scholen carnaval helemaal niet kunnen verzetten. Van Meenen heeft dan ook gevraagd om de toetsperiode te verruimen. De Limburgse scholenstichtingen sluiten zich bij het voorstel van Van Meenen aan. “Als we een week eerder zouden kunnen starten, dan zou dat al enorm helpen.” 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk