Bij verdachte zaak-Gino is de kans op herhaling erg groot

De kans is groot dat Donny M., de man die heeft bekend de 9-jarige Gino uit Limburg te hebben ontvoerd, misbruikt en gedood, opnieuw een kind misbruikt als hij niet wordt behandeld. Dit blijkt na onderzoek van deskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC). Er zijn meerdere stoornissen bij hem vastgesteld, waaronder een persoonlijkheidsstoornis, bleek woensdag bij een niet-inhoudelijke zitting bij de rechtbank in Maastricht.

De man is volgens de deskundigen verminderd toerekeningsvatbaar als wordt gekeken naar het doden van het jongetje.

Verschillende stoornissen 

Het ontvoeren van Gino zou hem wat het PBC betreft volledig kunnen worden aangerekend. Voor het misbruiken en het toedienen van drugs aan het kind is hij enigszins verminderd toerekeningsvatbaar. Bij de man is ook een stoornis door het gebruik van drugs en een pedofiele stoornis vastgesteld.

De advocaat van Donny M. wil nader onderzoek naar welke invloed een lange celstraf zou hebben op de kans van slagen van een behandeling van haar cliënt. Het Openbaar Ministerie liet hierop doorschemeren dat de zaak inderdaad vraagt om een hoge strafeis.

Gino 

Het kind verdween op 1 juni in Kerkrade tijdens het buitenspelen. Politieagenten en honderden vrijwilligers hielden zoekacties in de hoop hem snel te vinden. Op 4 juni werd M. opgepakt in zijn woning in Geleen en niet veel later leidde hij de agenten naar het lichaam van het jongetje.

M. (23) heeft bekend dat hij Gino meenam naar zijn woning in Geleen, hem onder meer drugs toediende en hem vervolgens seksueel misbruikte. Gino is daarna gewurgd en gesmoord. De man wordt ook verdacht van het bezitten en verspreiden van kinderporno en ontucht met een wilsonbekwame in 2019.

Eerder veroordeeld 

Hij is eerder veroordeeld voor mishandeling en bedreiging van twee kinderen en het misbruiken van zeker één van hen. Ook kreeg hij een straf opgelegd voor een poging tot doodslag nadat hij een stoeptegel van een viaduct gooide. In die zaak werd hij verminderd toerekeningsvatbaar geacht.

Door: ANP