Oudste basisschool van Amsterdam gaat sluiten

De Barbaraschool in Amsterdam Oost bestaat al meer dan 130 jaar, maar vanaf volgend jaar moeten de leerlingen een andere school gaan zoeken. De school stopt. De eigenaar wil het pand verkopen. Verhuizen was lange tijd het plan, maar de school is maar klein en daardoor kunnen ze niet de continuïteit en kwaliteit van het onderwijs garanderen. Dat meldt AT5.  

De school had voorheen nog 130 leerlingen, maar toen bekend werd dat de school wellicht zou gaan sluiten gingen de ouders van dertig kinderen zelf al op zoek naar een nieuwe school. De school zit in een historisch pand en is sinds 1889 in gebruik als school. Oorspronkelijk was het een Rooms-Katholieke school voor meisjes geleid door een Moeder Overste met zeven zusters.

Onderhoudskosten 

Het pand waar de school nu in zit is eigendom van een parochie. Deze parochie heeft wegens slecht onderhoud besloten om het pand te verkopen, de school kan het nu niet meer van ze huren. Zes jaar geleden leek het er ook al op dat de school moest sluiten. De onderhoudskosten liepen toen op tot 1,3 miljoen en de school kon het niet meer betalen. Ouders kwamen toen in actie en de school kon blijven bestaan. Nu is het tij niet meer te keren en gaat de school echt dicht. “We hebben als kerk de school een kans gegeven om meer leerlingen te trekken, maar dat lukte niet.”

Voorkeurslijst 

Alle leerlingen moeten binnenkort hun voorkeurslijst inleveren van de scholen waar ze na de zomervakantie graag naartoe willen. Daarna worden er onafhankelijk matches gemaakt. Overactieve ouders hebben dus niet de grootste kans op een school die dichtbij of populair is. Op 13 mei wordt er nog een speciale bezoekersdag georganiseerd op de school. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk