'In videoclip Kinderen voor Kinderen zit duidelijke verwijzing naar oorlog'

In de clip van het lied Twee Minuten Stilte van het BNNVARA-koor Kinderen voor Kinderen wordt "duidelijk verwezen naar de Tweede Wereldoorlog", laat het Nationaal Comité 4 en 5 weten in reactie op het nieuws dat het CIDI boos is omdat er in het nummer geen enkele referentie zit naar de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging.

"Door dit soort feiten niet te benoemen, neem je geen enkele verantwoordelijkheid voor ons gemeenschappelijke verleden", zei CIDI-directeur Naomi Mestrum eerder.

Beelden 

Dat verwijzen gebeurt met beelden, aldus het comité. "Van onder meer het Nationaal Monument op de Dam, oorlogsgraven en het Nationaal Holocaust Namenmonument, waar wordt ingezoomd op de naam van Anne Frank, wiens verhaal voor kinderen van die leeftijd vaak een eerste kennismaking met de Jodenvervolging is."

Goed aansluiten bij de doelgroep 

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei zegt het ermee eens te zijn dat "je moet waken voor nivellering en dat het benoemen van de feiten van de Tweede Wereldoorlog heel belangrijk is." Tegelijkertijd zegt de organisatie dat het van belang is om goed aan te sluiten bij de doelgroep. Kinderen voor Kinderen zegt dat te doen door "op een laagdrempelige manier stil te staan bij herdenken", liet BNN-VARA eerder weten. "Dat valt of staat niet met het benoemen van oorlog."

Bewust maken van herdenken 

Twee Minuten Stilte wordt op 4 mei gezongen bij de Nationale Kinderherdenking in Madurodam en moet jongeren bewuster maken van herdenken op 4 en 5 mei. Het lied kwam tot stand in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het nummer en de videoclip werden van de week online gelanceerd.

Door: ANP