Het 4 mei-lied Kinderen voor Kinderen valt niet in de smaak bij WO2-organisatie

Wageningen45, de organisatie die de oorlogsherdenkingen in de Stad der Bevrijding faciliteert, is heel ongelukkig met het 4 mei-lied van Kinderen voor Kinderen. Volgens voorzitter Chris Janssen is met het lied, dat kinderen probeert aan te zetten tot herdenken, "erg veel voorzichtigheid betracht. Het kan nu gaan over elk overlijden in je leven", stelde hij zaterdag in het radioprogramma Spijkers Met Koppen.

Het nummer en de videoclip werden van de week online gelanceerd. Op 4 mei treedt het koor voor het eerst met het nummer op tijdens de Nationale Kinderherdenking in Madurodam, een herdenking speciaal voor, door en met kinderen.

We herdenken oorlog en oorlogsslachtoffers 

Alleen komen de woorden oorlog, Tweede Wereldoorlog of Joden niet in de tekst voor. "In een tijd waarin directe getuigen van de oorlog ons ontvallen, de kennis over die tijd afneemt en het antisemitisme toeneemt, en door sociale media de waarheid en feiten minder duidelijk worden, moet je juist die feiten blijven benoemen", aldus Janssen. "We herdenken op 4 en 5 mei oorlog en oorlogsslachtoffers."

Nivellering 

Hij krijgt steun van journalist Natascha van Weezel, kleindochter van Holocaust-overlevenden. "Door dit soort nummers ontstaat het gevaar van nivellering", stelt ze. "Het gaat niet alleen om de Joden, maar ook de Roma en Sinti, en om Indonesië. Als je niet meer weet en benoemt waar 4 en 5 mei aan refereren, dan heeft het woord vrijheid ook geen betekenis meer."

Laagdrempelige manier stilstaan bij herdenken 

BNNVARA, dat Kinderen voor Kinderen produceert, laat in Spijkers Met Koppen in een reactie weten dat "het doel van het lied is om op een laagdrempelige manier stil te staan bij herdenken. Dat valt of staat niet met het benoemen van oorlog."

Door: ANP