Vanwege asielprocedure moet 6-jarige leerling plotseling verhuizen

Een van de leerlingen uit groep 2 van basisschool Op Dreef in Utrecht moest deze week halsoverkop verhuizen naar Brabant. De jongen en zijn familie woonde in een Utrechtse noodopvang voor asielzoekers en moeten nu hun asielprocedure vervolgen in de gemeente Gilze en Rijen. De school vreest dat het jongetje beschadigd raakt door deze gang van zaken. Dat meldt RTV Utrecht. 

Schooldirecteur Rohan de Groot legt uit dat de jongen net een maand op de school zat. Hiervoor zat hij op een taalschool om de Nederlandse taal onder de knie te krijgen. 

Kosten voor vervoer betalen 

Directeur De Groot snapt niet helemaal waarom de jongen opeens naar een andere gemeente moet verhuizen. De school wilde desnoods de kosten wel betalen voor het vervoer naar Gilze en Rijen op de dagen dat het gezin daar zou moeten zijn.

Asielprocedure 

Het COA laat weten dat als het gezin niet doorstroomt, ze een plek bezet houden voor een ander gezin dat nu in Ter Apel zit. En Ter Apel zit nu eigenlijk al te vol. Het COA laat weten begrip te hebben voor de situatie van het jongetje, zijn vriendjes, de juffen en de meesters, maar benadrukt ook dat de familie nu een belangrijke stap zet in de asielprocedure. Ook zijn de woonvoorzieningen in het azc in Gilze en Rijen ruimer, zijn er meer kinderen en de speelvoorzieningen en het onderwijs zijn er goed.

Zondag hoorde het gezin dat ze moesten verhuizen naar Brabant. In de tussentijd legde directeur De Groot contact met de IND, het COA en de gemeente Utrecht. De gemeente Utrecht laat weten dat ze blij zijn dat de procedure in gang is gezet, maar de manier waarop heeft veel invloed op de jongen en zijn gezin. De gemeente kijkt samen met het COA naar mogelijkheden in de regio Utrecht als de asielprocedure is afgerond. Of als de jongen na zijn verblijf in Brabant weer naar een ander azc zou moeten.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk