Laatste keer centrale eindtoets voor kinderen uit groep 8

Ongeveer 80.000 kinderen die in groep 8 van de basisschool zitten, beginnen dinsdag aan hun centrale eindtoets. Die wordt op ongeveer 2700 scholen afgenomen. De uitkomst van de toets bepaalt mede naar welke middelbare school ze na de zomervakantie kunnen gaan. Scholen horen de uitslagen op 16 mei.

Het is de laatste keer dat de eindtoets op deze manier wordt afgenomen. De kinderen die volgend jaar in groep 8 zitten, krijgen geen eindtoets, maar een zogeheten doorstroomtoets. Die wordt dan niet in april gehouden, maar in de eerste twee weken van februari. De kinderen hebben daarvoor, in januari, al een voorlopig advies voor de middelbare school gekregen.

Voorlopige advies 

Als ze de doorstroomtoets beter doen dan het voorlopige advies, gaat dat advies in principe omhoog. Als een school toch vasthoudt aan het voorlopige advies, moet worden onderbouwd waarom dat in het belang van het kind is. Uiterlijk op 24 maart volgend jaar horen leerlingen en hun ouders het definitieve advies voor de middelbare school. Tussen 25 maart en 31 maart moeten alle leerlingen zich tegelijk aanmelden voor de middelbare school. Dat moet ervoor zorgen dat alle leerlingen evenveel kans hebben om op de school van hun voorkeur terecht te komen.

Door: ANP