Kinderlongarts verzet zich tegen rokende influencers op TikTok

Kinderlongarts Noor Rikkers uit Moergestel voert op TikTok actie tegen roken. Zij en andere dokters maken zich zorgen over de grote hoeveelheid video’s met sigaretten en vapes op TikTok. Het zou jongeren zelfs aanmoedigen om ook te gaan roken. Daarom richten de artsen zich rechtstreeks tot influencers die roken, zoals bijvoorbeeld Michelle Beenakkers uit Breda. De TikTokker verwijderde haar vape-videos’s, maar vindt het ook wel heftig dat dit moest gebeuren. Dat meldt Omroep Brabant. 

“Sigaretten stinken en zien er inmiddels een beetje sneu uit, maar vapes hebben leuke kleurtjes en lekkere smaakjes”, zegt longarts Rikkers. “Dat is allemaal bedacht om jongeren weer verslaafd te maken aan het roken.” Daarom heeft Rikkers zich aangesloten bij het initiatief Artsen Slaan Alarm

Aanspreken van influencers 

Via sociale media willen de artsen afrekenen met de tabaksindustrie. Die actie begint met het aanspreken van influencers. Rikkers wil dan ook dat de video’s met vape of sigaret worden verwijderd, dit om te voorkomen dat jonge volgers door de influencers worden geïnspireerd. “Influencers zijn soms niet bewust van de invloed die ze hebben, maar ze moeten wel bewust worden van hun rol.”

Minder patiënten in de spreekkamer 

Rikkers vindt dan ook dat hoe meer aandacht hiervoor komt, hoe meer bewustzijn er is en hoe minder patiënten zij in haar spreekkamer heeft. En uiteindelijk is het de artsen daar allemaal om te doen. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk