Vechten voor een plek op een Amstelveense basisschool is zinloos

Voor Amstelveense ouders van jonge kinderen heeft het geen zin meer om zo vroeg mogelijk een aanmelding te doen bij een basisschool. 4-jarigen die hun schoolloopbaan vanaf schooljaar 2024/205 in Amstelveen starten, krijgen allemaal tegelijk een plekje. Dat meldt NH Nieuws. 

Ouders die hun kind nu zo snel mogelijk na de derde verjaardag inschrijven, zijn op dit moment in het voordeel. Schoolbesturen hanteren graag het uitgangspunt dat kinderen uit de wijk van de school voorrang krijgen, maar ouders zijn vrij om hun kind aan te melden op een school buiten de eigen wijk. Omdat kinderen bij de aanmelding meteen op de school worden ingeschreven, kan het gebeuren dat er op populaire scholen geen plek meer is voor kinderen die in de wijk wonen waar de school staat.

Op loopafstand 

Onder het nieuwe beleid krijgen kinderen voorrang op de vier scholen die op loopafstand het dichtstbij hun woonadres liggen. Ouders mogen nog steeds hun kind op een school buiten de wijk aanmelden, maar omdat die school óók voorrang moet geven aan de kinderen die in de wijk wonen, is de kans nu kleiner dat er voor kinderen buiten de wijk ook plek is op die school.

Drie andere scholen doorgeven 

Bestuurder Ineke van der Linden van Onderwijsgroep Amstelland legt uit dat ouders bij aanmelding van hun kind op hun favoriete school ook drie andere scholen moeten doorgeven. Dat mogen ook scholen buiten de wijk zijn, maar omdat het er vier zijn zal het naar verwachting minder vaak voorkomen dat ouders vier scholen buiten hun wijk kiezen.

Uitzonderingen 

Er gelden wel enkele uitzonderingen. Kinderen die al een broer of zus op een andere school hebben zitten krijgen voorrang op die school, ook als die school niet in het rijtje van dichtstbijzijnde scholen staat. Kinderen uit Ouderkerk aan de Amstel, waar die basisscholen zitten, weten zeker dat er plek voor ze is op één van die scholen. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk