Bij aanschaf tweedehands speelgoed opletten op veiligheidseisen van nu

De tweedehandsmarkt is ‘booming’. Dit geldt voor meubels, kleding, maar ook voor speelgoed. Voor veel gezinnen is het bittere noodzaak, omdat ze simpelweg steeds minder te besteden hebben, maar voor een andere groep is het een bewuste keuze vanuit duurzaamheid. Dat meldt VeiligheidNL.

Bij de aanschaf of het (uit)lenen van tweedehands/gebruikt speelgoed zijn twee dingen belangrijk. Ten eerste de staat van het materiaal. Kunststof speelgoed kan in de loop der jaren uitdrogen en verharden. De kans dat het scheurt of breekt wordt dan groter. En gebroken kunststof kan lelijke snijwonden veroorzaken. Ook hout kan door ouderdom gaan splinteren of verlijmde delen kunnen losraken. Het is belangrijk om het speelgoed hierop te controleren.

Chemische stoffen in PVC

Ten tweede zijn de veiligheidseisen voor speelgoed in de afgelopen 20 jaar enorm verbeterd. Bijvoorbeeld ten aanzien van het gebruik van chemische stoffen in kunststof (PVC) en verf. In het verleden werden bepaalde weekmakers gebruikt om hard PVC zacht te maken. Deze weekmakers bleken later schadelijk te zijn voor de gezondheid. Oud babyspeelgoed van zacht PVC wat een jong kind in zijn of haar mond stopt, zoals een rammelaar of bijtring, kan daarom beter niet meer gebruikt worden.

Door: Nationale Onderwijsgids