Na terugtrekken Lammers geen nieuwe dichter Kinderboekenweek gevonden

Boekenkoepel CPNB benoemt geen nieuwe dichter voor de Kinderboekenweek 2023. Dat heeft voorzitter Eveline Aendekerk vrijdag laten weten op het boekenbal, de opening van de Boekenweek. "De plek die Pim Lammers innam als dichter van de Kinderboekenweek blijft leeg", meldt zij.

De 29-jarige Lammers trok zich op 4 februari terug als dichter van de Kinderboekenweek 2023. Hij besloot daartoe omdat hij doodsbedreigingen ontving vanwege een verhaal dat hij jaren geleden voor volwassenen schreef. Diezelfde dag stuurde hij het CPNB het door hem reeds geschreven gedicht voor de campagne. Hij droeg dat gedicht, Gestolen, eenmalig voor op het boekenbal.

Aandacht voor literaire vrijheid 

Door alles wat de afgelopen tijd gebeurd is, heeft het CPNB het boekenbal naar eigen zeggen aangegrepen om aandacht te vragen voor het belang van literaire vrijheid en onbegrensde verbeelding. Op de gevel van het ITA in Amsterdam, waar het boekenbal plaatsheeft, werd de tekst ‘De literaire vrijheid is ons grootste goed’ geprojecteerd.

Inclusiviteit en diversiteit 

Lammers was in 2018 de jongste winnaar van een Zilveren Griffel ooit, voor zijn prentenboek Het lammetje dat een varken is. In zijn werk staat inclusiviteit en diversiteit centraal. Dat was ook de reden dat het CPNB juist Lammers had gevraagd voor de Kinderboekenweek.

Officiële lespakket

Het gedicht van de Kinderboekenweek wordt normaliter verspreid op posters in bibliotheken en op scholen, in een video en op 100.000 Boomerang-kaarten. Ook is het gedicht normaliter onderdeel van het officiële lespakket van de Kinderboekenweek. Deze onderdelen vervallen in de campagne van 2023.

Door: ANP