Basisschool Wereldwijzer krijgt deels gelijk van Raad van State

Minister Wiersma van Onderwijs moet alsnog 67.500 euro aan onderwijsgelden uitkeren aan de Eindhovense onderwijskoepel SKPO. Dat oordeel gaf de Raad van State vrijdag in een einduitspraak. Dat meldt het Brabants Dagblad.

Minister Wiersma weigerde eerder om 135.000 euro onderwijsgelden over te maken aan basisschool Wereldwijzer in Eindhoven. Het ging om het budget voor het onderwijs aan asielzoekerskinderen voor de periode april tot en met juni 2020. De reden voor de weigering was dat de SKPO de aanvraag te laat bij het ministerie had ingediend.

Corona 

Volgens de SKPO hadden ze een goede reden voor de te late aanvraag. Er zaten veel medewerkers vanwege corona ziek thuis. De minister weigerde daar echter rekening mee te houden en gaf aan dat een deadline nou eenmaal een deadline is. 

Rijksbegroting 

De Raad van State vindt dat het SKPO te verwijten is dat het te laat was met de aanvraag, maar de Raad vindt ook dat de minister niet al te hard moet weigeren. In de Rijksbegroting was er namelijk al rekening gehouden met het budget van 135.000 euro.

Daarom vindt de Raad van State het alsnog fatsoenlijk om het bedrag door midden te delen. De SKPO krijgt dan toch nog geld voor het onderwijs dat in 2020 wel aan asielzoekerskinderen is gegeven. De minister krijgt zijn zin met zijn standpunt dat het overschrijden van de deadline niet zonder risico is. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk