Volkskracht trakteert Rotterdamse leerlingen uit groep 6 op leesplezier

Stichting Bevordering van Volkskracht bestaat 100 jaar en dat viert zij onder andere met alle kinderen uit groep 6 van de Rotterdamse basisscholen. Volkskracht geeft het lesprogramma ‘Van kop tot staart’ cadeau ontwikkeld door stichting De Schoolschrijver. 100 klassen (groepen 6) hebben zich ingeschreven voor dit programma. En alle klassen kunnen meedoen aan de aansluitende schrijfwedstrijd. Dat meldt De Schoolschrijver.

Volkskracht en De Schoolschrijver slaan de handen ineen om de leescrisis aan te pakken. Kinderen in de stad in groep 6 van de basisschool krijgen zo de kans te ontdekken hoe leuk lezen en verhalen schrijven zijn. De programma’s van De Schoolschrijver helpen leerkrachten hun leerlingen taalsterk te maken. En wie met plezier leest, gaat meer en beter lezen. 

Academie-training 

De kick-off van de prachtige samenwerking tussen Volkskracht en De Schoolschrijver vond plaats op 16 en 21 februari in het theater van Bibliotheek Rotterdam. Op deze middagen vond een Academie-training plaats voor de leerkrachten van de klassen die meedoen. Schoolschrijver Sanne Rooseboom gaf een zaal vol leerkrachten inspiratie en concrete tips hoe zij hun leerlingen kunnen inspireren om met plezier te gaan lezen en schrijven. 

Gevuld boekenpakket 

De leerkrachten gingen terug naar school met een goed gevuld boekenpakket. “Volkskracht is er trots op deze pakketten én het programma via de leerkrachten aan te bieden aan meer dan 2500 leerlingen in de stad”, vertelde Selma Klinkhamer namens de jubilerende stichting. “We dagen alle kinderen uit te schrijven over hun droom voor Rotterdam. Een droom die misschien wel uitkomt, want Volkskracht geeft je daadkracht!” 

Kracht van het Rotterdamse volk 

Het programma ‘Van kop tot staart’ eindigt met een verhaal, dat de kinderen uitdaagt: ‘ om de kracht van het Rotterdamse volk te versterken, moeten we nu samenwerken, schrijf op papier je eigen plan, hoe onze stad voor kinderen nog beter kan’. 

Volgens Volkskracht-bestuurslid Selma Klinkhamer past ‘Van kop tot staart’ goed bij het doel van de stichting: “De jeugd heeft de toekomst, dus wilden we in dit jubileumjaar ook graag iets doen voor de jeugd. Wij willen iets geven aan álle groepen 6-leerlingen: met name veel lees- en schrijfplezier en ik weet zeker dat dat gaat lukken met het programma van De Schoolschrijver. En het mooie is, als er een plan, idee of droom uit een klas komt dat uitvoerbaar is, dat Volkskracht dat plan wellicht gaat ondersteunen om het tot werkelijkheid te maken.” 

Huidige leescrisis 

Annemiek Neefjes, directeur van De Schoolschrijver: "We zijn heel blij met deze prachtige samenwerking, die op concrete wijze Rotterdamse leerkrachten helpt goed en inspirerend leesonderwijs te realiseren. Een bundeling van krachten is nodig om de huidige leescrisis op te lossen; Volkskracht en De Schoolschrijver laten zien hoe hun samenwerking tot een daadkrachtige aanpak leidt waar leerkrachten echt baat bij hebben." Lees hier meer over De Schoolschrijver. 

Schoolschrijver Sanne Rooseboom, bekend van haar boekenserie ‘Het ministerie van Oplossingen’ en schrijver van het Kinderboekenweekgeschenk 2023: “Met dit programma zijn kinderen een maand bezig met lezen en schrijven. Ze gaan zelf aan de slag en ze krijgen er meer plezier in. Het is heel fijn dat Volkskracht dit mogelijk maakt. Ik ben heel benieuwd naar de verhalen die de kinderen gaan schrijven over Rotterdam.” 

Enthousiasme onder leerkrachten 

De leerkrachten die op 16 of 21 februari aanwezig waren in de bibliotheek, blijken enthousiast. Zo stelt Geert Vermeegen, leerkracht Gouden Griffel Basisschool: “De Schoolschrijver maakt het verschil met een interactief en professioneel programma. De aanpak is betrokken en benaderbaar. De partij die in de leescrisis het verschil kan maken door lezen, gesprekken voeren en schrijven samen te brengen. Wat ons direct aansprak is de laagdrempelige maar professionele leeromgeving. Een goed doordacht programma dat aansluit op onze taallessen én geweldige fantasievolle schrijvers zoals Sanne Rooseboom die nét even die extra denkstap maken en zetten.” 

Marcel Krol van OBS De Waterlelie: "Dit is een aanrader! Vijf sterren op een schaal van vijf. Je ontdekt dat je de kinderen op veel verschillende manieren kunt inspireren tot lezen en schrijven". 

Door: Nationale Onderwijsgids 
Beeld: Chris van Houts