Efteling toont iconische schatten in het NoordBrabants Museum

De Efteling gaat honderden Eftelingvoorwerpen tentoonstellen in het NoordBrabants Museum in Den Bosch. “Het is de eerste keer dat je originele Eftelingspullen buiten het park kunt zien”, zegt Eftelingontwerper Sander de Bruijn. Dat meldt Omroep Brabant.

Het museum wil met honderden verschillende voorwerpen laten zien hoe een klein sprookjesbos in 70 jaar is  uitgegroeid tot één van de bekendste attractieparken. 

Anton Pieck 

Het begon allemaal met de tekeningen van de bedenker van het Sprookjesbos Anton Pieck en uitvinder Peter Reijnders. In het museum zal straks ook een schets hangen van het openingsaffiche van het Sprookjesbos in 1952.

Muzikale paddenstoel 

Om het verhaal van de Efteling te vertellen was conservator Westerink op zoek naar voorbeelden die dat het beste kunnen laten zien. Daar is de muzikale paddenstoel er één van. De originele paddenstoel uit de jaren ’50, maar die bestaan niet meer. “Die konden helaas niet bewaard blijven, omdat ze nodig aan vervanging toe waren.”

HolleBolle Gijs 

De spiegel van Sneeuwwitje is wel origineel. De spiegel hing vanaf de jaren ’60 in het Sprookjesbos. Ook HolleBolle Gijs kan niet ontbreken in het museum. “Zonder hem is de tentoonstelling echt niet compleet.” 

Maquette 

Het museum laat ook spullen zien die anders nooit te zien waren geweest. Zoals een maquette van De Sprookjesboom. Deze boom staat nu wel in het Sprookjesbos, maar de maquette is eigenlijk werkmateriaal en nooit eerder te zien geweest. 

Al die voorwerpen samen vertellen het verhaal de Efteling. Aan het einde van de tentoonstelling weet iedereen precies wat de Efteling zo bijzonder en magisch maakt. 

De tentoonstelling is te zien van 4 maart tot en met 21 mei 2023. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk