Massaal aandacht voor Sonny Boy op middelbare scholen en in bibliotheken

Sonny Boy van schrijver Annejet van der Zijl is dit jaar het boek dat centraal staat tijdens de actie Nederland Leest. Alle bibliotheken in Nederland besteden in de maand november massaal aandacht aan het boek en proberen bezoekers aan te zetten de roman te gaan lezen.

De roman, die vertelt over de onmogelijke liefde tussen een Nederlandse vrouw en een Surinaamse man, zal bovendien massaal worden uitgedeeld worden aan bezoekers van de bibliotheken. Ook krijgen veel middelbare scholieren een exemplaar van de roman. Het gaat in totaal om vele honderdduizenden exemplaren waarin Sonny Boy wordt verspreid, maakte boekenkoepel CPNB maandag bekend.

Ambassadeur

CPNB-directeur Eveline Aendekerk maakte het nieuws bekend op het feest ter gelegenheid van het 25-jarig schrijverschap van Van der Zijl. De auteur is in november de ambassadeur van de actie, die voor de achttiende keer wordt georganiseerd. "Bij eerdere edities stond het gekozen boek in het kader van een thema voor dit jaar, maar dat thematische karakter is voor 2023 losgelaten, juist om het brede gesprek aan te kunnen gaan", aldus Aendekerk. Voor jongere scholieren wordt een ander boek gekozen, die titel wordt later bekendgemaakt.

Sonny Boy vertelt het waargebeurde liefdesverhaal van de Surinaamse immigrant Waldemar Nods en de zeventien jaar oudere Nederlandse vrouw Rika van der Lans. Het verhaal speelt zich af in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw. Er is al een filmbewerking gemaakt, met Ricky Koole en Sergio Hasselbaink in de hoofdrollen. In januari 2024 gaat een theaterbewerking van het stuk in première.

In Nederland zijn tot nu toe al meer dan 600.000 exemplaren van Sonny Boy verkocht.

Door: ANP