Groene Revolutie Zeeuwse Schoolpleinen 2023 is van start gegaan

De voucherregeling Groene Revolutie Zeeuwse Schoolpleinen is geopend! Zo’n 40 Zeeuwse scholen ontvingen de afgelopen jaren vouchers voor het groener maken van hun schoolplein. In 2023 is budget beschikbaar voor het vergroenen van acht schoolpleinen in Zeeland. De voucher biedt scholen een steuntje in de rug om hun groene schoolplein te realiseren. Scholen kunnen tot 12 maart 2023 hun aanvraag indienen. Dat meldt de GGD Zeeland. 

Kinderen brengen ongeveer 40 procent van de tijd dat ze wakker zijn door op school, veelal binnen in het klaslokaal. Uit onderzoek blijkt dat het impact heeft op de sociale, emotionele en motorische ontwikkeling van kinderen én een positief effect heeft op de vitaliteit van leerkrachten. Groene schoolpleinen bieden hier grote kansen voor. Het doel van de Groene Revolutie Zeeuwse Schoolpleinen is om in één schoolgeneratie alle Zeeuwse kinderen een groene speel- en leerplek geven.

Voucher 

Zeeuwse scholen willen graag vergroenen, maar hebben vaak een gebrek aan middelen. Om scholen tegemoet te komen in hun transformatie van grijs naar groen, biedt IVN Natuureducatie met steun van provincie Zeeland een voucher aan. Zo helpen we scholen met hun eigen ambitie om een groen schoolplein te realiseren. Elke basisschool in Zeeland maakt kans op een voucher van 10.000 euro om het plein te vergroenen. Tegenover elke voucher van 10.000 euro staat een cofinanciering van minimaal 5.000 euro van de gemeente. Ook draagt de school minimaal 5.000 euro bij in middelen.

Een goed idee is het halve werk. Een heldere visie waarin het kind centraal staat is hierbij het uitgangspunt. Waarom wil jouw school vergroenen? En hoe gaat dat eruit zien? De inzendingen worden beoordeeld door vertegenwoordigers van de partners van de Groene Revolutie. Uit de inzendingen worden maximaal 8 scholen gekozen die het bedrag van 10.000 euro ontvangen.

Inschrijving 

De inschrijving is open vanaf 1 februari 2023 en sluit op 12 maart 2023. Aanmelden kan via de website van IVN Natuureducatie.

Kick-off 

Een telefonisch gesprek kan onderdeel uitmaken van de selectie. Deze worden gehouden op 15 of 16 maart 2023. De scholen horen uiterlijk 21 maart of zij meedoen aan de Groene Revolutie in 2023. De kick-off vindt plaats op maandagmiddag 27 maart 2023 van 15.30 tot 17.30 uur. De aanvragers/contactpersonen van de school worden hier dan voor uitgenodigd. De school realiseert uitvoering van de fysieke verandering voor 31 december 2023.

Door: Nationale Onderwijsgids