Een kinderautostoel met rugleuning beschermt kind beter tijdens ongelukken

Er zijn kinderautostoelen met en zonder een rugleuning te koop. Een autostoel zonder rugleuning noemt men ook wel een zitverhoger. VeiligheidNL adviseert om altijd te kiezen voor een kinderautostoel mét rugleuning. De kinderautostoel met rugleuning beschermt je kind beter bij botsingen van de zijkant. Door de rugleuning loopt de schuine gordel beter over het sleutelbeen van het kind. Ook snijdt hij minder in de nek. Dat meldt VeiligheidNL.

Mocht een ouder toch kiezen voor een zitverhoger, gebruik deze dan pas als het kind zwaarder is dan 22 kilo en groter is dan 1.25 cm. Deze regels zijn strenger geworden sinds 2017. Bij autostoelen die onder de nieuwe regelgeving vallen (R129), zullen nog maar weinig zitverhogers voorkomen. In deze regelgeving is namelijk sprake van strengere veiligheidseisen, waarbij in de test nu ook botsingen van de zijkant worden meegenomen.

Achteruit vervoeren 

Dit was in de oude regelgeving nog niet zo. In deze nieuwe regelgeving is ook o.a. opgenomen dat een kind langer achteruit vervoerd moet worden, namelijk tot minimaal 15 maanden.

Door: Nationale Onderwijsgids