Normal_feliphe-schiarolli-hes6nuc1mvc-unsplash__1_

Samen met ZML de Rank en SBO de Wijngaard, scholen in het speciaal onderwijs, is de gemeente Barendrecht het project ‘Jeugdhulp op speciaal onderwijs’ gestart. Het project moet voorkomen dat kinderen met een zorgvraag uitvallen en op het speciaal onderwijs kunnen instromen of blijven. Dit meldt het Barendrechts Dagblad.  

Zorgwethouder Miranda de Hoop verwacht dat het aantal zwaardere zorgvragen en indicaties voor zwaardere zorg afneemt door het project ‘Jeugdhulp op speciaal onderwijs’. Maar wat volgens onderwijswethouder Margo Stolk vooral belangrijk is, is dat de samenwerking tussen zorg en onderwijs verbetert.

Minder beroep op time-out voorziening

SBO de Wijngaard werkt inmiddels al bijna een jaar met een jeugdhulpmedewerker op school. “We zagen al snel de eerste resultaten. Zo zijn er minder situaties waarin wij een beroep moeten doen op een time-out voorziening voor onze leerlingen”, zegt directeur Jan Koppelaar. Alle betrokkenen op de SBO, inclusief de leerlingen, zien de jeugdhulpmedewerker als onderdeel van het team én de school.

Hoewel ZML de Rank veel ervaring heeft met zorgaanbieders op school, is de inzet van een jeugdhulpmedewerker nieuw. De school gaat de uitdaging in overleg met de zorgaanbieder aan, zodat deze vorm van zorg goed ingevoerd kan worden.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky