Douwe Bob: voorlezen van kinderen is heel belangrijk

Douwe Bob heeft niet lang moeten nadenken toen hij werd gevraagd voor de Nationale Voorleesdagen. De zanger vindt het namelijk "heel belangrijk" dat ouders "kids op jonge leeftijd" voorlezen, vertelt hij aan het ANP.

De artiest las woensdagochtend in de Bibliotheek Neude in Utrecht onder meer voor uit het prentenboek van het jaar: Maximiliaan Modderman geeft een feestje. Ook nam hij plaats achter de piano en zong hij enkele kinderliedjes. "Het was super gaaf. Nog veel leuker dan ik had verwacht, want ik was van tevoren best wel nerveus eigenlijk", zegt hij na afloop. De zenuwen kwamen deels doordat hij zoiets nog nooit had gedaan. "Maar ook doordat kinderen niet te regisseren zijn. Dat is ook juist wat ze zo leuk maakt, maar dat maakte het ook spannend."

Douwe Bob zei "gelijk ja" toen hem werd gevraagd voor te lezen, want hij vindt het een goed doel. "Het is goed dat kinderen worden voorgelezen en zo zelf op jongere leeftijd worden aangespoord om te gaan lezen, maar het is ook belangrijk in deze tijd waarin we als ouders steeds vaker de iPad pakken. Ik doe dat zelf ook: guilty."

Bibliotheek

Zelf is Douwe Bob als kind "onwijs veel" voorgelezen. "Mijn vader had een hele bibliotheek. En ik werd doodgegooid met Keltische verhalen, mythen en sagen. Ik heb wat dat betreft echt geluk gehad met mijn jeugd." De verhalen die hij heeft gelezen en gehoord hebben hem ook als artiest geïnspireerd. "Ik denk dat ik van lezen meer heb geleerd dan van het luisteren naar muziek."

Zijn kinderen leest Douwe Bob graag voor. Bij zijn zoontje Elias, die vorig jaar mei werd geboren, is hij daar al heel snel mee begonnen. "Hij reageert daar supergoed op. Zoals van die knisperboekjes met maar een paar woordjes", zegt hij. "Al maakt het op deze leeftijd helemaal niet zoveel uit wat je voorleest. Je kan ook het telefoonboek erbij pakken", voegt hij er lachend aan toe.

Door: ANP