Vuurwerkles voor honderden kinderen in Leidschendam

Kinderen van basisschool De Margriet in Leidschendam kijken met grote ogen naar plaatjes van mensen met vuurwerkwonden. Brandweervrouw Hanneke van Dam vertelt de kinderen van groep 7/8 over de risico’s van vuurwerk. 275 kinderen in de gemeente Leidschendam worden daarover ingelicht. Dat meldt Omroep West.

Het initiatief voor vuurwerkles komt van de gemeente zelf. Het idee is dat de kinderen zich bewuster worden van de gevaren van vuurwerk. Want ook al zijn de meeste kinderen nog maar 11 jaar (te jong om vuurwerk te kopen), er worden toch al wel wat rotjes en Cobra’s afgestoken. Ze komen er wel mee in aanraking. Veel kinderen vinden het vooral verwarrend dat ze geen vuurwerk mogen hebben, ook niet als iemand anders van de familie het heeft aangeschaft.

Incidenten met vuurwerk 

Vuurwerkvoorlichting is nodig in Leidschendam-Voorburg, want recent was er nog veel onrust over zwaar vuurwerk. Twee weken geleden werd een buurt in Voorburg getroffen door een vuurwerkbom die tegen een auto werd gegooid. Eind november werden er in twee woningen in Leidschendam vijftien Cobra’s 6 en ongeveer honderd nitraten gevonden. Een tiener was betrokken bij het aanschaffen van het vuurwerk. 

Veiligheidsbril 

De leerlingen van OBS De Margriet zijn nu in ieder geval goed op de hoogte van wat wel en niet mag. Mocht er toch nog met familie vuurwerk worden afgestoken, dan kan dat in ieder geval veilig. Alle kinderen uit de klas hebben van de gemeente een veiligheidsbril gekregen. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk