Kinderen zijn de razende reporters voor 'Onze WereldKrant'

Recepten, moppen, striptekeningen en natuurlijk nieuwsartikelen: allerlei onderwerpen komen voorbij tijdens de redactievergadering van Onze WereldKrant. De krant die wordt gemaakt door kinderen in de Korrewegwijk en De Hoogte. “Ik weet een heel lekker recept voor appelbollen”, vertelt een van de jonge redacteuren. “En ik wil graag wat schrijven over kunstschaatsen”, deelt een andere redacteur mee tijdens de vergadering. Dat meldt de gemeente Groningen. 

De redactie van Onze WereldKrant bestaat uit ongeveer twintig nieuwsgierige en creatieve kinderen. Gewapend met pen en notitieboek halen ze het nieuws op uit de wijk. “We zijn nu bezig met de vierde editie van de krant, dit keer hebben we de redactievergadering op de Sint Franciscus school in de Korrewegwijk. We begonnen met een redactie van vijf en er komen steeds meer kinderen bij”, vertelt Leanna van Mooie Wijken enthousiast.

Interviews 

Vorig jaar is Mooie Wijken gestart met Onze WereldKrant. Sommige kinderen werken zelfs al voor een tweede keer mee aan de krant. “De vorige keer heb ik ijscoman Charlie geïnterviewd. Dit keer wil ik één van onze docenten interviewen”, vertelt Lotte terwijl ze druk bezig is met het verzinnen van vragen voor haar interview.

Ook Rafael is druk bezig geweest met het verzinnen van vragen voor zijn interview. Hij heeft het interview zelfs al afgenomen. “Ik wilde wat schrijven over pesten. In mijn artikel leg ik uit wat pesten is en waarom het niet leuk is, maar ik heb ook wat tips opgeschreven wat je er tegen kunt doen”, vertelt Rafael trots. “Die tips heb ik gevraagd aan mijn judo-leraar, want ik zit zelf op judo. En mocht mijn leraar hierover interviewen.”

Foto's, stripjes en puzzels 

De meeste artikelen voor de krant zijn al klaar. Maar wat is een krant zonder foto’s, stripjes en puzzels? Niks! Vandaar dat er ook een aantal kinderen driftig aan het kleuren, krassen en streepjes zetten zijn. “Ik maak een Tectonic. Het is een soort Sudoku, maar dan anders”, vertelt Jorn terwijl hij geconcentreerd lijntjes zet op een vel papier. “Het is wel een moeilijke puzzel, maar ik denk dat het de mensen wel lukt om hem op te lossen.”

Door: Nationale Onderwijsgids