Regeling schoolontbijtsubsidie komt in Drenthe nog niet echt van de grond

De overheid biedt vanaf begin oktober een regeling aan voor basisscholen om kwetsbare kinderen een gratis ontbijt aan te bieden. De regeling is geldig tot en met eind januari 2023. Vijf miljoen euro is daarvoor beschikbaar gesteld. In de provincie Drenthe wordt alleen erg weinig gebruik gemaakt van de regeling. Er maken inmiddels 260 scholen gebruik van de regeling, waarvan maar drie scholen in Drenthe. Twee in Assen en één in Hoogeveen. Dat meldt RTV Drenthe.  

“In het verleden heeft onze organisatie wel contact gezocht met de gemeenten in Drenthe, maar dat is altijd erg moeizaam verlopen”, aldus Hans Spekman, directeur van JEF. “Daardoor zijn we als organisatie redelijk onbekend in deze provincie en merken we dat scholen ons niet echt weten te vinden.”

Voorwaarden 

Ook zitten er verschillende voorwaarden aan de regeling vast. 35 procent van de gezinnen met kinderen op de basisschool moet namelijk op of onder de armoedegrens leven. 

Gele Hesjes in Emmen 

In Emmen worden er sinds anderhalf jaar ontbijtpakken naar gezinnen met kinderen gebracht die te weinig geld hebben en de kinderen anders met een lege maag naar school sturen. De burgerbeweging Gele Hesjes bezorgen de ontbijtjes in Emmen. 

De eerste hulpactie was voor psychiatrische patiënten. Zij konden niet terecht bij het inloophuis en daarom brachten de Gele Hesjes hen eten. Vervolgens zag de beweging dat ouderen opgesloten zaten in hun eigen huis en die besloten ze ook te helpen. De Gele Hesjes zijn dan nu ook meer een hulporganisatie in plaats van een actiegroep.

In het begin gaven de Gele Hesjes ontbijtpakketten naar 28 gezinnen, inmiddels zijn dat er 70. Afgelopen maand zorgden ze ervoor dat 128 kinderen in de gemeente Emmen niet met honger naar school zijn gegaan.

Stichting Jeugd Educatiefonds 

De hulporganisatie is dan ook heel blij dat de regeling er is en hoopt dat Stichting Jeugd Educatiefonds snel voet aan de grond krijgt in Emmen. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk