Minister Wiersma houdt vol, bestuur van As Siddieq moet echt weg

Minister Dennis Wiersma blijft bij zijn besluit dat het bestuur van de As Siddieqscholen moet opstappen. Dit vanwege wanbeleid. Wiersma maakte eind augustus al bekend dat hij dit van plan was. Dat meldt het AD.

“Ik had, en heb, geen vertrouwen in een duurzaam herstel van de vele geconstateerde gebreken”, schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. In de afgelopen tien jaar zijn er negen inspectierapporten uitgebracht over het bestuurlijk handelen van de organisatie. Volgens Wiersma blijkt daaruit dat de bestuursleden niet in staat zijn om een deugdelijk te besturen. 

Conflict 

De ISA kampt al twee jaar met een crisis. Een langlopend bestuurlijk conflict heeft volgens de minister geleid tot wanbeheer en heeft ook op andere manieren veel schade aangericht. De kwaliteit van het onderwijs staat volgens Wiersma onder druk en ook het vertrouwen van in het bestuur ontbreekt bij de directeuren en de personeelsleden. 

Geen actie ondernomen 

Het besluit is genomen naar aanleiding van een rapport van de Onderwijsinspectie. De Onderwijsinspectie stelt dat de scholenkoepel de administratieve organisatie niet op orde heeft en dat het bestuur geen actie onderneemt om daar iets aan te doen. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk