'Verspreiding van vluchtelingenkinderen over Nederland moet minder lomp'

De PO-Raad vindt het vreselijk dat er deze dagen wordt gezeuld met zo’n dertig leerlingen van de nieuwkomersschool in het Limburgse Schinnen. De gezinnen van de kinderen kregen afgelopen woensdag te horen dat ze de volgende naar het tijdelijke opvang-schip in Velsen zouden gaan. Vandaag blijkt dat daar helemaal geen capaciteit is om ze op te vangen. De kinderen pendelen nu met hun familie tussen Noord-Holland en Limburg. Dat meldt de PO-Raad.

“We snappen best dat er een crisis gaande is en dat het COA mensen verspreid over het land. Maar het moet minder lomp. Leerlingen die vaak al getraumatiseerd zijn moeten de tijd krijgen om rustig afscheid te nemen van de mensen die ze opvangen op hun nieuwkomersschool”, aldus voorzitter Freddy Weima.

Overplaatsen 

“We weten dat overplaatsen in het algemeen al zeer schadelijk of zelfs traumatisch kan zijn voor deze kinderen. Dat dit nu van de ene op de andere dag gebeurt, zonder dat de kinderen hierop voorbereid zijn, baart ons zorgen. Dat ze ook nog eens niet terechtkunnen, maakt de situatie des te schrijnender”, aldus Weima.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk