De griezelbeleving bij jonge kinderen onderzocht door Walibi Holland

Walibi Holland, die zelf het event Spooky Days organiseert voor kinderen van 6 t/m 12 jaar, liet een onderzoek doen naar de griezelbeleving van jonge kinderen. Want hoe ga je om met een jongere doelgroep als de Halloween events steeds maar enger worden? Dat meldt Pretwerk. 

Uit het onderzoek blijkt dat 29 procent van de Nederlandse kinderen van 6 – 12 jaar oud verstijft tijdens een enge situatie. 32 procent van de kinderen gaat gillen en 20 procent van de kinderen geeft aan weg te rennen als een enge situatie zich voordoet. 

Moreel bewustzijn 

Elliette Kreek, coach voor ouders en kinderen, geeft aan dat griezelen gezond is omdat het helpt om de emoties te ontwikkelen. Griezelen draagt bij aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen en de ontwikkeling van hun moreel bewustzijn. Ook leren ze zo het verschil kennen tussen goed en fout, het belang van behulpzaam zijn en het griezelen boost het zelfvertrouwen omdat angsten overwonnen worden.

Kijkwijzer 

Uit het onderzoek blijkt ook dat 63 procent van de ouders hun kinderen tussen de 6 en 12 jaar oud iets laten kijken waarbij de kijkwijzer aanduiding hoger is dan de leeftijd van het kind. Kreek gelooft dat dit geen probleem is, zolang ouders er maar bij zijn en mocht het nodig zijn dat ze erover praten met hun kinderen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk