'Het extra geld voor hongerige leerlingen op de basisschool kan niet wachten'

Het kabinet moet snel zijn met het verstrekken van subsidie aan scholen voor eten voor hun leerlingen. Dat zegt het Jeugdeducatiefonds. Een kwart van de kinderen die in groep 5 zitten ontbijt onvoldoende. Dat meldt het AD.

Sinds afgelopen voorjaar vraagt een groeiend aantal scholen om primaire levensbehoeften zoals eten voor hun leerlingen. “Veel mensen met een lager inkomen hebben een flexibel energiecontract en die zien hun rekening al maanden oplopen. Daarnaast zijn ook de boodschappen door de inflatie fors duurder geworden”, aldus directeur Hans Spekman van het Jeugdeducatiefonds. 

Zonder ontbijt naar school 

Uit onderzoek van SEO bleek laatst dat een kwart van de kinderen in groep 5 zonder ontbijt naar school gaan. Daardoor kunnen ze minder goed leren. Sommige scholen met veel leerlingen uit kwetsbare gezinnen bieden hun leerlingen daarom nu al de mogelijkheid om te ontbijten op school. 

Rijke schooldag 

Hoe de honderd miljoen die het kabinet hiervoor uitrekt gaat worden besteed, is nog onduidelijk. Het kabinet wil scholen niet verplichten om al hun leerlingen gratis lunch of ontbijt te verschaffen. Mogelijk wordt de honderd miljoen ondergebracht bij een al bestaande subsidieregeling voor de zogeheten ‘Rijke schooldag’. Die is bedoeld voor scholen in wijken waar veel kinderen in armoede leven. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk