Tijdens Kinderboekenweek ontvangen kinderen van McDonald's bibliotheekpas

McDonald's gaat tijdens de Kinderboekenweek, van 5 tot en met 16 oktober, alle kinderen die een Happy Meal bestellen een bibliotheekpas geven. De actie geldt in alle 259 Nederlandse vestigingen van McDonald's. Het initiatief is een samenwerking tussen het fastfoodconcern, de Vereniging Openbare Bibliotheken (VOB) en Stichting CPNB, die zich hard maakt voor de promotie van het boek in Nederland.

Met de actie willen deze partijen lezen in familieverband stimuleren. Twee op de vijf Nederlandse jongeren lezen niet of nauwelijks. Dit is een zorgwekkende trend, die doorwerkt in een toename van de laaggeletterdheid in Nederland. Het is de bedoeling dat middels de Happy Meals zo veel mogelijk kinderen worden gewezen op het feit dat het bibliotheeklidmaatschap voor iedereen onder de 18 gratis is.

Leesplezier van kinderen 

"Voor bibliotheken is het bijdragen aan leesplezier van kinderen een belangrijke opdracht", zegt Klaas Gravesteijn, directeur van de VOB. "We willen met deze campagne kinderen bereiken die nog niet naar de bibliotheek komen." De actie komt voort uit een initiatief van de Bibliotheek Utrecht en de McDonald's Utrecht die samen dit voorjaar een soortgelijke campagne hebben opgezet.

(Lees)evenementen 

Het thema van de Kinderboekenweek 2022 is Gi-ga-groen! Tijdens de Kinderboekenweek organiseren tal van bibliotheken, boekhandels, scholen en McDonald’s-restaurants (lees)evenementen rondom het thema. Een overzicht van al die evenementen is te vinden op de website van de Kinderboekenweek.

Door: ANP