De gang van Landstede Kinderopvang Ommen (kinderdagverblijf Kwibus) is opgevrolijkt met acht gestoffeerde, gedecoreerde en beschilderde wandpanelen. Elk wandpaneel is een uniek kunstwerk dat de zintuigen van de kleintjes wil prikkelen. Op 17 juni zijn ze feestelijk onthuld door de oudste kinderen van de kinderopvang en studenten van Landstede in Harderwijk.

Veertig examenstudenten van de niveau 4-opleiding Onderwijsassistent hebben de afgelopen weken hard gewerkt aan de wandpanelen. Ze deden dat onder leiding van kunstenares/Landstede-docent Miek Hodes, technisch onderwijsassistent Klaas Hansma bood technische ondersteuning.

Het centrale thema dat in elk wandpaneel tot uiting komt, is ‘zintuigen'. Hodes vertelt: "Alle zintuigen zijn vertaald naar de panelen. Zo staat een mozaïekpaneel bijvoorbeeld voor zien en voelen, een techniekpaneel voor zien en bewegen en een geluidspaneel voor horen en zien.

Kinderen zijn nieuwsgierig en leergierig en ze benaderen hun wereld met al hun zintuigen en vermogens. Daarom moet de inrichting en indeling van ruimtes uitdagend en stimulerend zijn, op kindhoogte moet er veel te zien en te ontdekken zijn.

Bij de invulling van de wandpanelen kwamen ook de waarden van Landstede aan bod: het ontwikkelen van ieders talent, het respect van ieders eigenheid, de ontmoeting met elkaar, de aandacht voor zingevingvragen en een ondeelbare verantwoordelijkheid voor jezelf, de ander en de samenleving.

© Nationale Onderwijsgids