Museum lanceert lespakket ‘Echt gebeurd!’ over cultureel erfgoed Utrecht

Sinds woensdag 7 september kunnen alle basisscholen in de buurt van Leidsche Rijn, Vleuten, De Meern en Haarzuilens een gratis lespakket downloaden over het cultureel erfgoed in de wijken. Het lespakket is een initiatief van museum Hoge Woerd, die cultureel erfgoed toegankelijk wil maken voor leerkrachten en leerlingen uit de regio. Dit meldt Museum Hoge Woerd. 

Leidsche Rijn bevat zoveel archeologie en erfgoed dat veel scholen waarschijnlijk letterlijk bovenop het verleden staan. In het lespakket van museum Hoge Woerd leren kinderen wat er in hun buurt gebeurd is, bijvoorbeeld met de Romeinen die daar een wachttoren hadden en de strijd aangingen met ridders die kasteel Nijvelt beschermden.

Romeinse grens

De voormalige Romeinse grens (limes) is sinds 2021 UNESCO werelderfgoed. Onder andere basisschool de Krullevaar, Kindcentrum Rijnvliet en de Koningin Beatrixschool zijn hierop gebouwd. Volgens archeologiemuseum Hoge Woerd helpt het lespakket leerkrachten en leerlingen de geschiedenis in de eigen omgeving te plaatsen. Verhalen komen hierdoor tot leven.

Lespakket 'Echt gebeurd!'

Op woensdag 7 november is het lespakket gelanceerd door wethouder Erfgoed Rachel van Streefland. Het lespakket wordt ondersteund door een aanbod aan activiteiten, museumkosten- en koffers en boeken die leerlingen in het basisonderwijs kunnen lenen.

Scholen in Leidsche Rijn, Vleuten, De Meern en Haarzuilens kunnen het lespakket hier vinden. 

Door: Nationale Onderwijsgids